Този Великден козунакът ще се продава с 50- 60 ст. по- скъпо от миналата година или цената ще е по-висока средно с 20% . Това съобщи Димитър Людиев – председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Бургас. Причината е скокът на суровите през последната година.
„Хубавите козунаци се продават от 3, 4 и 5 лв. в зависимост от пазара, грамажа и качеството. През последната година много поскъпнаха суровините. Брашното поскъпна с 20%, увеличи се и цената на олиото и електроенергията. Затова в момента има промяна на цените на козунаците в сравнение с миналата година. Те ще бъдат по-скъпи с 50, 60 ст. за бройка или средно с 20%”, заяви Людиев.
По думите му в България са останали малко майстори, които правят козунаци на стария принцип с плетене. Добрите майстори успяват да сплетат за едва минута три козунака. Само в този цех, който зарежда няколко хлебопекарни в региона, за седмицата преди Великден се изпичат близо 60 000 козунака.
„Хубавият козунак трябва да има добра и плътна структура, така наречените конци. Да има добър загар, да не е влажен отвътре и да не бъде толкова жълт. Да не се подлъгват клиентите , защото много жълтият козунак е направен предимно с оцветители. Когато се правят с истински яйца козунаците не с толкова жълти. Ползва ли се яйчен прах великденският сладкиш няма да стане на конци. По това може да се различи. Немалко от фирмите използват яйца, а не само яйчен меланж „ , казва технологът на един от големите хлебарски цехове в Бургас, Иван Кръстев.
Почти 80 % от козунака по магазините у нас е български, но в последните години все по-популярни стават италианските козунаци- панетоне. Характерното за него е, че той е с по-дълга ферментация.