14.9 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Козунакът по- скъп с 20 % за Великден /снимки/

Този Великден козунакът ще се продава с 50- 60 ст. по- скъпо от миналата година или цената ще  е по-висока средно с  20% . Това съобщи Димитър Людиев – председател на Регионалния съюз на  хлебопроизводителите и сладкарите в Бургас.  Причината е скокът на суровите през последната година.

„Хубавите козунаци се продават от 3, 4 и 5 лв. в зависимост от пазара,  грамажа  и качеството. През последната година много поскъпнаха суровините. Брашното поскъпна с 20%, увеличи се  и цената на олиото и електроенергията.  Затова в момента има промяна на цените на козунаците в сравнение с миналата година. Те ще бъдат по-скъпи с 50, 60 ст. за бройка или средно с 20%”, заяви Людиев.  

По думите му  в България са останали малко майстори, които правят козунаци на стария принцип с плетене. Добрите майстори успяват да сплетат за едва минута три козунака. Само в този цех, който зарежда няколко хлебопекарни в региона, за седмицата преди Великден се изпичат близо 60 000 козунака.

„Хубавият козунак трябва да има добра  и плътна структура, така наречените конци. Да има добър загар, да не  е влажен отвътре  и да не  бъде толкова жълт. Да не се подлъгват клиентите , защото много жълтият козунак е направен предимно с оцветители.  Когато се правят с истински яйца козунаците не с толкова жълти. Ползва ли се яйчен прах великденският сладкиш няма да стане на конци. По това може да се различи. Немалко от фирмите използват яйца, а не само яйчен меланж „ , казва технологът на един от големите хлебарски цехове в Бургас, Иван Кръстев.

Почти 80 % от козунака по магазините у нас е български, но в последните години все по-популярни стават италианските козунаци- панетоне.  Характерното за него е, че той е с по-дълга ферментация.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук