21 C
Бургас
сряда, 12 май, 2021
spot_img

„ЛИНА” използва нова мерна единица в резултата от количествения тест за COVID-19

Тя се въвежда по препоръка на Световната здравна организация 

Медицинска лаборатория „ЛИНА” въведе нова мерна единица и референтни граници в резултата от количествения тест за антитела срещу COVID-19 – SARS-COV-2 TrimericS IgG.

Това става съгласно препоръките на Световната здравна отганизация  (СЗО), според която тестовете за доказване на специфични антитела към SARS-CoV-2 трябва да се актуализират към  първия Международен стандарт (IS). Целта на приравняването на получените стойности към стандарта е проследимост на резултатите във времето и възможност за сравнение. 

Новите стойности се изразявaт в BAU/ml (Binding Antibody Units). Променени са съответно и препоръчителните стойности, като интерпретацията е следната:

BAU/mlРезултат Интерпретация
< 33,8ОтрицателенОтрицателният резултат може да показва наличието на много ниски стойности на IgG антителата. Тестът може да даде отрицателен резултат при инфектирани пациенти през инкубационния период или в ранен стадий. 
≥33,8Положителен Положителният резултат индикира за наличие на IgG антитела за SARS-CoV-2, което показва среща на организма с вируса. 
>130Положителен Показва достатъчно ниво на антитела след преболедуване 
>200Положителен Очакваеми нива на антитела след втора доза на ваксина 

Предишните резултати от количествения тест, получени в лаборатория „ЛИНА” в AU/ml от анализаторите на DiaSorin, следва да се умножат с фактор 2.6, за да се конвертират в BAU/ml: AU/ml х 2.6 = BAU/ml.

Новите щамове на SARS-CoV-2, доказани в Обединеното Кралство, Южна Африка и Бразилия, също се откриват с количествения тест.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,901Феноветекато
1,756последователиследвам
11,740абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: