17.1 C
Бургас
понеделник, 20 септември, 2021

Ръст при случаите на възпаление на сърцето при млади мъже след ваксина

Броят на случаите на възпаление на сърцето при млади мъже в САЩ след поставяне на РНК ваксина срещу Ковид-19 е по-висок от очаквания, предаде Ройтерс, като цитира американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията.

РНК ваксини срещу новия коронавирус са произвежданите от „Пфайзер/Бионтех“ и „Модерна“.

Американските здравни власти проверяват случаи на възпаление на сърцето, след като Министерството на здравеопазването в Израел съобщи, че вероятно има връзка между това състояние и поставянето на ваксината на „Пфайзер“.

Учените в САЩ все още не са стигнали до заключението, че съществува причинно-следствена връзка между РНК ваксините и случаите на миокардит или перикардит.

Над половината от регистрираните в САЩ случаи на сърдечно възпаление са на хора на възраст между 12 г. и 24 г., които са получили втората си доза от препаратите на „Пфайзер/Бионтех“ и на „Модерна“.

Тези възрастови групи представляват по-малко от 9% от поставените в страната ваксини срещу Ковид-19.
Значителна част от оплакванията се появяват в рамките на седмица след ваксинацията.

283 случая на възпаление на сърцето са наблюдавани в САЩ, след като е поставена втората доза ваксина при пациенти на възраст между 16 г. и 24 г. Първоначалните очаквания са били за между 10 и 102 случая в тази възрастова група, отчитат от Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Малко под 80% от случаите са на мъже.

Отчетен е ръст на получилите възпаление на сърцето след втора доза на ваксината и при хора на възраст между 16 г. и 39 години спрямо тези след първа игла.

Около 130 милиона американци са получили по две дози от една от двете РНК ваксини. Следващата седмица предстои среща на американските здравни власти, на която ще бъдат разгледани доказателствата и евентуалните рискове от развитието на миокардит след РНК ваксина срещу Ковид-19.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феновекато
1,756Последователиследвам
11,740Абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: