20.1 C
Бургас
събота, 19 юни, 2021

Цял месец безплатни скрининги за макулна дегенерация в МЦ „Оксиком“

Воден от стремежа си да осигури на бургазлии достъп до най-доброто очно здравеопазване, екипът на МЦ „Оксиком“ отново организира безплатен скрининг за заболяване, което може да доведе до сериозни последици.

За периода 17 май – 17 юни в здравното заведение ще се проведе кампания с безплатни скрининги за макулна дегенерация. От инициативата е препоръчително да се възползват хората на възраст над 50 години, които имат намалено зрение, дефекти в зрителното поле, разкривяване на образите и други тревожни симптоми. За всички пациенти са предвидени и подаръци.

Скринингите ще се извършват със свръхмодерна апаратура за очна диагностика, която до преди година не беше достъпна за пациентите от Бургаско и за да получат услугата им се налагаше да пътуват до София, Пловдив и Варна. Революционният апарат – „Angioplex OCT Cirrus“, позволява на лекарите да надникнат и изследват невидими досега слоеве в очното дъно. Освен изключителна прецизност и точност в диагностицирането, той дава възможност и за проследяване на заболяването.

Тъй като зениците на пациентите ще бъдат медикаментозно разширени за изследването, офталмолозите на медицинския център предупреждават, че няколко часа след процедурата е възможно зрението на близко разстояние да бъде влошено, както и че не трябва да се шофира преди зениците да се свият до нормалното им състояние.

Желаещите да се включат в кампанията, трябва да се запишат предварително на тел. 056/860210, 056/860 839 или на 0886/ 161 161. Направление от личен лекар не се изисква.

Макулната дегенерация е коварно заболяване, което се характеризира с бавно, неболезнено влошаване на централното зрение и най-често засяга двете очи в различна степен. В резултат на това се затруднява четенето, ясното фокусиране на предмети, разпознаването на лица. Постепенно се появява замъгляване и размазване на зрението, което силно затруднява ежедневието на човек и влошава качеството му на живот. Макулната дегенерация е най-честата причина за тежка, невъзвратима загуба на зрение сред хората над 55 години.

Сред рисковите фактори за развитие на заболяването са наследственост, принадлежност към кавказката /европеидната/ раса, тютюнопушене, хипертония, хиперхолестеролемия и захарен диабет.

При случай на макулна дегенерация свързана с възрастта /МДСВ/, профилактиката и превенцията играят най-важната роля, тъй като състоянието е необратимо и изгубеното зрение не може да бъде възстановено.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феноветекато
1,756последователиследвам
11,740абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: