13.2 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Плажни дюни в растеж

Винаги съм отстоятала политиката – там, където по Черноморието е останало неурбанизирано и зелено, да не се строи. Това каза Лиляна Павлова, народен представител от ПП ГЕРБ и бивш министър на регионалното развитие и благоустройството. Според нея, липсва ясна идея за управлението на териториите по българското Черноморие.

„Моето голямо притеснение, което съм изразявала нееднократно е, че в последните пет месеца не беше ясна политиката – за това, как ще се управлява Черноморското крайбрежие, как ще се обезопасяват дюните, как ще се пазят морските плажове, които са изключителна държавна собственост и там не трябва да се строи. Зададох този въпрос на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева, но не получих отговор, защото тя не знаеше какво да ми отговори. Днес, с огромна изненада и със затвърждаване на притеснението ми видях интервюто, което е дал министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов, който е казал, че има някакъв доклад на БАН, който казва, че 95 % от плажовете са зараждащи се дюни, но, че той смята, че трябва да се позволи строителство и да има инвестиция и строителство по българското Черноморие и по плажовете”, заяви Павлова, пред ИА „Фокус“.

По думите й, това е изключително фрапиращо и крайно неприемливо, защото плажовете са изключителна държавна собственост. „Българското Черноморие вече е тотално презастроено и в малкото останали зелени частички, които са незастроени от него, би трябвало строителството да се забрани. В годините назад, при доста задкулисни и други сделки, Черноморието беше разпродадено, и беше разрешено да се строят върху брега на морето, върху пясъка и почти в морето“ – каза Павлова. Бившият министър се опасява, че сигурно някой ден ще доживеем да се бутат хотели, както го направиха и други държави.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук